پنچر گیری خودرو

پنچر شدن لاستیک یکی از رایج ترین اتفاقاتی است که احتمال اینکه پیش بیاید زیاد است. اگر درباره دلایل پنچر شدن لاستیک خودرو نمی دانید، قرار است در این مقاله به علت ها و روش آموزش پنچرگیری آشنا شوید.

پنچر شدن لاستیک

لاستیک خودرو، از جمله لوازم مصرفی ماشین است که در صورت ترکیدگی یا پنچری، به راحتی توسط راننده قابل تعویض میباشد. تصور کنید در جاده‌ای دورافتاده دچار این مشکل شده‌‌اید و هیچ آپاراتی نزدیک‌تان نیست. اینجاست که اهمیت داشتن لاستیک زاپاس برایتان روشن میشود. اگر شما لاستیک دیگری همراه نداشته باشید، باید منتظر رسیدن یدک‌کش یا ماشین‌های امدادی بمانید. برای کاری که می‌توانستید در نیم ساعت انجام بدهید، ساعت‌های زیادی زمان بگذارید. لاستیک پنچر شده، یک لاستیک بادی میباشد که می‌تواند باعث شود رینگ چرخ بر روی آج لاستیک یا زمین قرار بگیرد و به طور بالقوه منجر به از دست دادن کنترل وسیله نقلیه یا آسیب جبران‌ناپذیری به لاستیک شود.

علت پنچر شدن لاستیک

1) پنچر شدن لاستیم با اشیاء تیز

یکی از اصلی ترین دلایل پنچر شدن لاستیک‌ها سوراخ شدن لاستیک است که می تواند توسط یک جسم تیز در جاده، مانند میخ، تکه شیشه، پیچ، یک منگنه صنعتی یا سایر زباله‌های تیز باشد. این پنچری از جمله رایج ترین علت پنچری لاستیک خودرو است.

پنچر گیری

روش جلوگیری

اگر در حال رانندگی در پارکینگ هستید، مراقب زباله ها روی زمین مانند بطری های شیشه ای شکسته و … باشید. با احتیاط در در جاده های که میدانید احتمال پنچرگیری زیاد است رانندگی کنید. با سرعت متوسط و خیلی کمی حرکت کنید.

2) شرایط بد جاده

هیچ راننده‌ای چاله‌ها، جاده‌های ناهموار یا زباله‌ها را دوست ندارد. نه تنها آزاردهنده هستند، بلکه می‌توانند به محورها، زیرشاخه‌ها و چرخ‌های وسیله نقلیه شما آسیب جدی برسانند.

روش جلوگیری

رانندگی ایمن اولین اقدام پیشگیرانه ای است که می توانید انجام دهید تا از آسیب دیدن لاستیک های خود در شرایط بد جاده جلوگیری کنید. اگر مجبور به رانندگی در جاده‌ای هستید که در شرایط مطلوبی نیست، باید مطمئن شوید که سرعت رانندگی خود را کاهش دهید و فضای اضافی بین خودروی خود و خودروی مقابلتان باقی می‌ماند. به ترتیب، می‌توانید زمان بیشتری برای مشاهده چاله‌ها، دست اندازها و زباله‌ها داشته باشید.

3) فرسودگی 

همیشه یک دلیل قطعی و اصلی برای پنچر شدن لاستیک وجود ندارد. بعضی از وقت ها ساییدگی لاستیک به اندازه ای است که باعث پنچر شدن آن ها می شود. با گذر زمان در رانندگی، آج لاستیک‌ها فرسوده می‌شود و آنها را در معرض خطرات روزمره رانندگی قرار داده و شانس صاف شدن آنها را افزایش می‌دهد.

روش جلوگیری

ساییدگی و پاره شدن لاستیک های شما به مرور زمان کاملاً طبیعی است. با این حال، چند کار وجود دارد که می‌توانید برای به حداقل رساندن آن انجام دهید: اجتناب از استارت‌ها و توقف‌های سریع، تنظیم منظم چرخ‌ها، حفظ فشار توصیه‌شده لاستیک‌ها و چرخاندن منظم لاستیک‌ها می‌تواند به افزایش عمر آنها کمک کند.

4) نشت ساقه سوپاپ

اگر لاستیک هیچ نشانه آشکاری از پنچری ندارد، ساقه سوپاپ را بررسی کنید تا از نشتی آن مطمئن شوید. میل سوپاپ نشتی و آسیب دیده می تواند باعث پنچر شدن لاستیک های خودرو شما شود.

روش جلوگیری

هنگام مراجعه به یک تعمیرگاه خودرو، می توانید از آنها بخواهید که وضعیت میل سوپاپ را بررسی کنند. اگر خیلی قدیمی یا کثیف شده باشد، به احتمال زیاد نیاز به تعویض دارد، این کاری است که آنها می توانند برای شما انجام دهند.

5) فشار باد نامناسب

برای یک سواری ایمن، مهم است که وسیله نقلیه شما دارای سطح فشار باد لاستیک صحیح باشد. اگر لاستیک های وسیله نقلیه شما به درستی باد نشده باشند، می توانند باعث آسیب داخلی تایر شوند که به طور بالقوه می تواند باعث آسیب جدی در جاده شود.

روش جلوگیری

 در حالت ایده آل، فشار باد لاستیک ها باید حداقل یک بار در ماه بررسی شود. می‌توانید با استفاده از فشارسنج لاستیک این کار را انجام دهید.

6) گرما

گاهی اوقات، مقصر پنچر شدن لاستیک، یک جسم تیز، سوراخ یا حتی فرسودگی معمولی نیست. آیا می دانستید که لاستیک های شما در تابستان به احتمال زیاد پنچر می شوند؟ به این دلیل که گرما در واقع می تواند باعث پنچر شدن لاستیک شود.

هنگامی که جیوه بالا می رود، باعث می شود هوای لاستیک های شما منبسط شود و این باعث افزایش فشار داخلی در لاستیک های شما می شود که به نوبه خود خطر نشت یا انفجار را افزایش می دهد.

روش جلوگیری

قبل از اینکه در جاده بیرون بیایید، فشار باد لاستیک خود را بررسی کنید. در تابستان، بسیار مهم است که مطمئن شوید فشار باد لاستیک ها را به خوبی حفظ می شود و از رانندگی با لاستیک های بیش از حد باد شده خودداری کنید.

پنچر گیری

آموزش پنچر گیری خودرو

بهتر است در زمان سفر حتما تجهیزات فنی خودرو را بررسی کنید. در هر سفری ممکن است با حوادث پیش بینی نشده ای روبرو و اگر برای مقابله با آنها آمادگی نداشته باشید خاطره بدی از مسافرت خود داشته باشید. یکی از اتفاقاتی که ممکن است رخ دهد، پنچر شدن لاستیک خودرو است و اگر تا به حال لاستیک ماشین خود را تعویض نکرده اید همراه ما باشید.

مرحله اول

۱. اولین مرحله در آموزش پنچرگیری ماشین این است که ماشین را روی سطحی هموار و بدون شیب پارک نمایید. توجه داشته باشید که دور از جاده توقف کنید و چراغ های چشمک زن خودرو را نیز روشن کنید.

مرحله دوم

۲. ترمزدستی را کشیده و ماشین را روی دنده یک یا دنده عقب بگذارید. اگر خودرو اتومات است آن را روی حالت پارک (p) قرار دهید.

مرحله سوم

۳. در این مرحله یک جسم سخت مانند سنگ یا چوب را جلوی لاستیک های جلو و عقب ماشین قرار دهید.

مرحله چهارم

۴. حال زمان پیدا کردن و خارج کردن تایر زاپاس از محل قرارگیری اش است. لاستیک زاپاس معمولا در صندوق عقب قرار گرفته است. ولی در بعضی ماشین ها نیاز است کفی صندوق عقب را کنار زده تا لاستیک زاپاس مشاهده شود. در خودروهای کراس اوور هم معمولا تایر زاپاس در پشت درب عقب جای دارد. در موارد کمی هم لاستیک زاپاس در زیر خودرو پیچ شده که در تصویر زیر چند نمونه محل قرارگیری تایرهای زاپاس نشان داده شده است.

مرحله پنجم

۵. لاستیک زاپاس، جک و آچار را از ماشین خارج کرده و جک را زیر نوار آهنی لبه ماشین و نزدیک لاستیکی که قصد تعویض آن را دارید، بگذارید. (بهتر است پیش از جک زدن و بالا بردن خودرو از زمین پیچ های تایر معیوب را تا حدی باز کنید که سر جای خود شل شوند. چنانچه چرخ های ماشین دارای قالپاق هستند باید اول قالپاق را از سر جای خود بیرون آورد.

مرحله ششم

۶. جک را بالا برده تا جایی که وزن خودرو از روی تایر برداشته شده تا لاستیک از زمین جدا نشود. این امر مانع حرکت چرخ هنگام باز کردن پیچ ها می شود. توجه کنید که جک سر جای خود بی حرکت است و ماشین به طرف دیگر خود و نه جلو یا عقب خم شده باشد.

مرحله هفتم

7. پیچ ها دارای سرپوش پلاستیکی هستند که میتوانید آن را با دست جدا کنید. بعد با آچار پیچ در جهت خلاف عقربه های ساعت چرخانده. اگر پیچ ها خیلی سفت بودند می توانید از نیروی پا یا وزن خود برای چرخاندن آچار کمک بگیرید. پیچ ها را خارج نکنید بلکه تاحدی شل نموده که با دست باز شوند. برای باز کردن و شل نمودن مهره ها، خودرو را در دنده گذاشته و ترمز دستی را بکشید تا از حرکت اضافه رو به عقب و جلو هنگام باز کردن مهره ها جلوگیری شود. جهت بالانس و متعادل ماندن تایر، پیچ ها را به شکل ضربدری باز نمایید. به این نحو که پس از باز نمودن هر پیچ به سراغ پیچ مقابل آن در ضلع مخالف رفته نه پیچ کنارش.

مرحله هشتم

۸. سپس پیچ ها را با دست شل کرده و بعد از اینکه همه آن ها شل شدند شروع به باز کردنشان کنید. خودروهای قدیمی پیچ ها در جهت مخالف شل می شوند اگر خودرویی این چنینی دارید بهتر است به جای تعویض لاستیک به فکر تعویض ماشین باشید.

مرحله نهم

۹. تایر پنچر را خارج کرده و آن به حالت خوابیده زیر ماشین و کنار جک بگذارید. چنانچه موقع جا زدن لاستیک، جک از سر جایش حرکت کرد این تایر کهنه مانع از برخورد ماشین به زمین یا صدمه به شما می شود. سپس لاستیک زاپاس را جاز بزنید و برای اینکه برعکس قرار ندهید توجه کنید که دریچه باد تایر باید رو به بیرون باشد.

مرحله دهم

۱۰. بعد با دست پیچ ها را ببندید. در این مرحله از آموزش پنچری ماشین نیز باید پیچ ها به شکل ضربدری بسته شوند تا لاستیک بالانس باشد. پیچ ها که سفت شدند از آچار کمک گرفته ولی برای مطمئن شدن از بالانس ماندن تایر فعلا نیاز نیست خیلی سفت شوند. فشار زیاد هم می تواند سبب جدا شدن جک گردد. بعد از پایین آوردن جک می توان پیچ ها را سفت کنید.

مرحله یازدهم

۱۱. جک را به اندازه ای پایین بیاورید که تایر روی زمین قرار گیرد ولی همه وزن ماشین روی لاستیک نباشد. اکنون پیچ ها را تا حد ممکن محکم کنید.

مرحله دوازدهم

۱۲. سپس جک را کاملا پایین آورده و از ماشین جدا کنید. پیچ ها را به طور کامل سفت کرده و اگر سرپوش پلاستیکی دارند آن ها را نیز با دست محکم کنید.

پنچر گیری

تعمیر لاستیک پنچر شده

1) لاستیک آسیب دیده

  • لاستیکی که هوا را از دست می دهد را پیدا کنید. ابتدا درپوش سوپاپ خود را بردارید. می‌توانید سوراخ را با جستجوی میخ یا جسم تیز پیدا کنید یا می‌توانید لاستیک را در یک وان آب قرار دهید و در چرخش رانندگی آن را بچرخانید. در جایی که سوراخ است باید حباب های هوا وجود داشته باشد.
  • لاستیک را از روی رینگ بردارید. این امکان دسترسی آسان به محل سوراخ شده را فراهم می کند.
  • اگر سوراخ را پیدا کرده اید، برای خارج کردن آن جسم تیز از انبردست استفاده کنید. برای دسترسی آسان، سوراخ را با گچ لاستیک علامت بزنید.
  • پس از شفاف شدن سوراخ، مقداری محلول بافر را روی محل آن بریزید. این کار باعث می‌شود تا بافر به طور موثر کار کند و سطح صافی را برای شما به ارمغان می آورد.
  • از وصله شعاعی لاستیک استفاده کنید. می‌توانید ابتدا پدهای چسبنده قسمت داخلی را بردارید.
  • با استفاده از برس انتهای کلاهک، مواد مایع را در اطراف وصله همانطور که در تصویر نشان داده شده است پخش کنید.
  • بقیه قسمت وصله را از داخل تایر بکشید. باید تا انتها بکشید تا وصله کاملاً در قسمت داخلی لاستیک بنشیند و قطعه آلومینیومی از لاستیک خارج شود.
  • با استفاده از انبردست خود، مابقی وصله را ببرید.

2) تعمیر موقت لاستیک پنچر شده

این تعمیر موقتی است تا بتوانید یک راه حل اساسی برای آن پیدا کنید.

  • ابتدا لاستیکی که هوا را بیرون می‌زند پیدا کنید.
  • لاستیک را روی رینگ نگه دارید و سوراخ را باز کنید. با استفاده از Pistol Grip Rasp Tool، می توانید آن را از طریق محل سوراخ شده وارد کنید. در صورت نیاز، سوراخ را گسترش می‌دهد تا دوباره پرکننده‌های تعمیر لاستیک را در آن بریزید.
  • روان کننده سیلیکونی سنگین را روی ناحیه سوراخ شده اسپری کرده و آن را پر کنید.
  • با استفاده از انبردست برش یا حتی قیچی، قطعه‌ای را که از لاستیک بیرون زده است جدا کنید. (اگر فندک دارید، حتی می توانید تکه اضافی را دوباره پر کرده و آتش بزنید.)
دانستنی های فنی خودرو

دانستنی های فنی خودرو

چه راننده باشید و چه نباشید ممکن هست یک روز با یک خودروی خراب روبه‌رو شوید. اگر به نکات فنی خودرو آگاه باشید، حل مشکل

Read More »

توقیف خودرو

ممکن است خواسته یا ناخواسته شما هم پیامک کشف حجاب دریافت کرده باشید. احتمالا شما هم مثل من بعد از دریافت این پیامک سردرگم شده

Read More »
تمدید بیمه شخص ثالث

تمدید بیمه شخص ثالث

بیمه شخص ثالث بیمه ای است که خرید آن برای تمام صاحبان وسایل نقلیه موتوری اجباری است. این بیمه در جهت جبران خسارت‌های مالی وارد

Read More »

ترس از رانندگی

گواهینامه گرفتی ولی اصلا نمی تونی پشت ماشین بشینی؟ ترس از رانندگی داری و حتی تصور اینکه خودت بتونی یه روز به تنهایی رانندگی کنی

Read More »

تعویض پلاک خودرو

تتجربه شخصی من میگه، بعد از کارشناسی ماشین، غول آخر خرید ماشین دست دوم همین تعویض پلاک خودرو است. هرچند این روزها با الکترونیکی شدن

Read More »
شرایط سنی دریافت گواهینامه

شرایط سنی دریافت گواهینامه

دریافت گواهینامه رانندگی در ایران چه شرایط سنی دارد؟ مراحل و مدارک مورد نیاز برای ثبت نام گواهینامه رانندگی در سال 1402 چیست؟ شرایط سنی

Read More »
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

Leave a comment