ماشین اتوماتیک

فرق ماشین اتوماتیک با دنده دستی چیست؟ زمانی که می خواهید خودرو بخرید یا آن را تعویض کنید، انتخاب های مختلفی پیش روی شما هست. یکی از موضوعات تاثیرگذار برای انتخاب خودرو، نوع دنده ماشین است. انتخاب خودرو با گیربکس دستی یا همان اتوماتیک، می تواند در میزان سختی یا بلعکس راحتی رانندگی شما تأثیر بسیار زیادی داشته باشد.

ماشین اتوماتیک بهتر است یا دنده ای؟ اخیرا با پیشرفت تکنولوژی و افزایش روند ماشینی شدن زندگی ها، رانندگی در خیابان‌های شلوغ می تواند بسیار طاقت فرسا باشد؛ مخصوصا اگر مجبور باشید ساعت‌های طولانی را به رانندگی مشغول باشید. در این شرایط اتومبیل دنده‌ای انتخاب مناسبی نیست و بهتر است در فکر خرید یک خودروی اتوماتیک باشید. به خصوص در کلان شهرها، فرض کنید در بزرگراه شیخ فضل الله نوری در شهر تهران ساعت ها در ترافیک هستید و خودروی شما دنده ای است، مدام باید دنده عوض کنید و پای شما مدام روی کلاچ و گاز باشد، این در حالی است که اگر گیبرکس خودروی شما اتوماتیک باشد با خیال آسوده و با کمترین استرس از رانندگی لذت ببرید.

آنچه در این مقاله می خوانیم :

آموزش رانندگی با ماشین اتومات

خودرو دنده دستی در مقابل ماشین اتومات

موتور اتومبیل، نیروی اصلی حرکت ماشین را تامین می‌کند اما برای انتقال این نیرو به چرخ‌ها به گیبرکس نیاز خواهد داشت. بنابراین گیبربکس میزان نیرویی که باید به چرخ‌ها برسد را تنظیم می‌کند.

زمانی که با ماشین دنده‌ای رانندگی می کنید، با تغییر دنده می توانید میزان نیرویی که به چرخ‌ها وارد می‌شود و در نهایت سرعت و شتاب خودرو را تنظیم کنید اما گیربکس اتومات این کار را به عهده گرفته و در ماشین اتوماتیک دیگر نیازی به تغییر دنده با سرعت خودرو نیست.

در هنگام رانندگی با ماشین دنده اتومات اولین نکته‌ای که بیش از هر چیز توجه شما را جلب می‌کند نبود کلاچ است. بدون شک کنترل خودرو با دو پدال ساده‌تر از کنترل خودرویی با سه پدال با دو پاست!

آموزش حروف در دنده اتوماتیک به همراه آموزش تصویری:

ماشین اتوماتیک دارای ۲ پدال ( گاز و ترمز ) میباشد. در قسمت کنسول و محل صفحه دسته دنده دارای علامت هایی با حروف (P – پارک) ، (R – دنده عقب ) ،( N – خلاص ) ، (D – دنده حرکت به جلو ) ، ( M – دنده های دستی) می باشد. این موارد در اکثر ماشین های اتوماتیک مشترک است.

با علائم روی دنده اتومبیل اتوماتیک بیشتر آشنا شویم:
✅P : زمانی که ماشین را روشن میکنید و دنده را روی این حالت میگذارید,ماشین قادر به حرکت نیست حتی اگر گاز بدهید.
✅N : در هنگام روشن ماندن ماشین و قرار دادن دنده در این حالت ماشین بی هیچ تغییری در حالت خود به حرکت خود ادامه میدهد .
✅R : استفاده از این دنده همانند اتومبیل دنده ای برای عقب راندن میباشد.
✅D : در صورت قرار دادن دنده در این حالت و زمانیکه پای خود را از روی ترمز برداریم ماشین به سمت جلو حرکت خواهد کرد.

در بعضی از ماشین های دنده اتوماتیک مخصوصا ماشین های اسپرت گزینه ای روی دنده از طرف کمپانی سازنده خودرو قرار داده شده است برای حالت اسپرت و یا تغییر وضعیت نوع رانندگی (کلاسیک، شهری، اسپرت).

شماره های ۱ و ۲ و ۳ در روی دنده ها: زمانی که نیاز به قدرت بیشتر از موتور ماشین داشته باشید شماره دنده را عوض میکنید.

 

روشن شدن ماشین:

دنده را روی D قرار داده و پای خود را روی پدال ترمز نگه دارید سپس استارت بزنید . برای تغییر دنده اتومبیل با زدن دکمه کنار دنده آن را آزاد کرده و میتوانید آن را به راحتی تغییر بدهید.

آموزش رانندگی با ماشین اتومات

آموزش رانندگی با ماشین دنده اتوماتیک

اگر شما خیاطی بلد نباشید، پارچه را برش می زنید و می دوزید؟ قطعا نه! افراد برای انجام دادن هر کاری نیار به آموزش دیدن داردند تا بتوانند آن کار را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. رانندگی با ماشین اتوماتیک نیز همین موضوع را بیان می کند. اینکه چگونه رانندگی کنیم که دچار مشکل و آسیب نشویم؟ در ادامه آموزش را شروع می کنیم!

اولین مرحله: حرکت

پس از سوار شدن در ماشین اتومات مانند هر ماشین دیگری، ابتدا مراحل صادرکات را انجام میدهیم. کمربند ایمنی را بسته و آینه و صندلی را تنظیم کنید. پای خود را روی پدال ترمز قرار داده و تا انتها فشار دهید. پس از انجام این کار، باید این مراحل را انجام دهید:

  1. 1.کلید ماشین را در جهت پادساعتگرد بچرخانید.
  2. 2.دکمه استارت ماشین را به کار بیندازید.
  3. 3.جهت حرکت و دسته دنده را انتخاب کنید. اگر جهت حرکت شما به سمت عقب بود، از دسته دنده R استفاده کنید. اگر جهت حرکت به سمت جلو بود، دسته دنده را روی D قرار دهید.
  4. 4.سپس برای حرکت خودرو، پای خود را از روی پدال ترمز بردارید. اگر قصد خرمن با سرعت بالا را داشتید می توانید پدال گاز را به آرامی فشار دهید.
  5.  
  6.  

پایان حرکت و توقف کردن

  1. زمانی که راننده قصد دارد توقف کند و از حرکت باز ایستد، در مرحله اول باید ماشین را کاملا بی حرکت کند.
  2. سپس باید دسته دنده را در حالت N قرار دهد و ترمز دستی را تا انتها به سمت بالا بکشد.
  3. در آخر دسته دنده را در حالت P یا پارکینگ قرار داده و ماشین را متوقف کند. در این حالت، ماشین هیچ حرکتی نخواهد داشت.

حرکت به عقب

در ماشین هایی دنده دستی، حرکت به عقب یکی از حرکات بسیار محسوب می شود و احتمال اینکه راننده به ماشین عقبی یا جلویی بزند، بسیار زیاد است. اما در ماشین های اتومات، حرکت به عقب آسان تر از حرکت به جلو است 🙂

زمانی که فرد قصد دارد به عقب حرکت کند، ماشین را روشن می کند، دسته دنده را در حالت R قرار می دهد، سپس پای خود را از روی پدال ترمز بر می دارد تا ماشین به سمت عقب حرکت کند. اگر راننده بخواهد با سرعت بیشتری به سمت عقب حرکت کند، باید همزمان با برداشتن پای خود از پدال ترمز، پدال گاز را نیز به آرامی فشار دهد.

چند نکته مهم در رانندگی با ماشین های دنده اتومات

همانطور که در ابتدا خدمت تان عرض شد، در طریقه رانندگی با ماشین اتومات، نکات و قوانین خاصی گفته می شود که اگر آن را رعایت کنید، مسلما رانندگی بدون خطر و خوبی خواهید داشت. یادگیری این نکات و به خاطر سپردن آن، موجب می شود فرد به یک راننده ماهر تبدیل شود. در ادامه به بیان برخی از این نکات مهم می پردازیم:

  • استفاده از هر دو پا هنگام رانندگی ممنوع: زمانی که از هر دو پا در رانندگی با خودرو های اتومات استفاده می کنید، مانند آن است که پدال گاز و ترمز را همزمان فشار می دهید. فشار دادن هم زمان این دو پدال نیز موجب حوادث و تصادفات ناگوار می شود. از سمتی باعث می شود ماشین خراب شود و در گیربکس که مسئله اصلی است مشکلاتی ایجاد شود.
  • عوض کردن دنده در هنگام رانندگی ممنوع: شاید دیده باشید رانندگانی را که قبل از توقف کامل ماشین و زمانی که ماشین هنوز در حرکت است، دسته دنده را به حالت P قرار می دهند. این عمل کاملا غیر حرفه ای است و موجب می شود که آسیب و مشکلات جدی در گیربکس ماشین ایجاد شود. زمانی هم که گیربکس خراب شد باید هزینه های بسیاری برای درست کردن آن خرج شود.
  • قراردادن خودرو در حالت خلاص در سرپایینی ها ممنوع: زمانی که راننده، خودرو را در سرپایینی ها در حالت خلاص قرار می دهد و دسته دنده را به حالت N می گذارد، فشار مضاعفی به شیر برقی‌های گیربکس وارد می شود. تعمیر و یا تعویض شیر برقی‌های گیربکس، هزینه های سرسام آوری دارد.
  • قرار دادن دنده خودرو در حالت P قبل از توقف کامل ممنوع: بسیاری از رانندگان این خطا را انجام می دهند و سپس با مشکلات بزرگی مواجه می شوند. باید توجه داشته باشید که ابتدا باید ماشین به طور کامل متوقف شود، سپس دسته دنده روی حالت N قرار گیرد و ترمز دستی ماشین کشیده شود تا ماشین آماده توقف باشد و با قرار دادن دسته دنده در حالت P دیگر ماشین حتی با فشار دادن پدال گاز حرکت نکند.
  • آموزش رانندگی با دنده اتومات از لزومات یادگیری رانندگی است: توجه داشته باشید که در مراحل عملی آموزش رانندگی، استفاده از دنده اتومات آموزش داده نمی شود. الا رحم این موضوع، بخشی از کتاب آیین نامه مربوط به رانندگی با ماشین‌های دنده اتومات است و درباره دنده اتومات در آیین نامه سوالاتی نیز آمده است. بنابراین یادگیری طرز رانندگی با ماشین اتومات، بسیار مهم است.

استفاده از حالت دنده دستی (تیپ ترونیک) + راهنمای استفاده از گیربکس اتوماتیک

تا به حال با خودرو های دنده اتوماتیک رانندگی کرده اید؟ با نحوه استفاده از حالت دنده دستی (تیپ ترونیک) آشنایی دارید؟ ماشین های اتوماتیک، قابلیتی دارند که راننده با آن قابلیت می تواند دنده را به حالت دستی تغییر دهد. به این تغییر حالت، تیپ ترونیک می گویند.

در زمان حرکت خودرو، در زمان توقف و یا هر زمانی که خواستید از این قابلیت استفاده کنید، دسته دنده را به محل مشخص شده به روی اهرم تعویض دنده، حرکت دهید. در صورتی که می خواستید دنده را از ۲ به حالت ۳ تغییر دهید، باید دسته دنده را به سمت علامت مثبت (+) حرکت دهید.

در صورتی که خواستید معکوس عمل کنید، یعنی دنده را کاهش دهید، دسته دنده را به سمت علامت منفی (_) فشار دهید. دنده انتخابی شما در صفحه کیلومتر دنده نشان داده می شود.

آموزش رانندگی با ماشین اتومات

زمانی که پای خود را از روی ترمز برمیداریم ماشین به آرامی شروع به حرکت خواهد کرد و برای حرکت با سرعت بیشتر پای خود را بیشتر روی گاز فشار دهید.برای جاده های معمولی دنده را روی D قرار دهید و دیگر نیازی به قرار دادن دنده به وضیعت دستی ندارید تا سرعت بیشتر از حد مجاز نداشته باشید.

توجه داشته باشید گیربکس ماشین های دنده اتوماتیک فوق العاده حساس هستند و از رانندگی هیجانی بپرهیزید، و هیچ وقت گیربکس ماشین را تحت فشار قرار ندهید، برای سلامتی و طول عمر بالای گیبرکس ماشین دنده اتوماتیک هر چند ماه یکبار روغن گیربکس بازبینی شود. نوع روغن گیربکس را حتما از نمایندگی سوال کنید.

منبع مقاله: آموزش رانندگی با ماشین اتوماتیک

مطلب پیشنهادی ما: مدارک لازم ثبت نام گواهینامه رانندگی

دانستنی های فنی خودرو

دانستنی های فنی خودرو

چه راننده باشید و چه نباشید ممکن هست یک روز با یک خودروی خراب روبه‌رو شوید. اگر به نکات فنی خودرو آگاه باشید، حل مشکل

Read More »

توقیف خودرو

ممکن است خواسته یا ناخواسته شما هم پیامک کشف حجاب دریافت کرده باشید. احتمالا شما هم مثل من بعد از دریافت این پیامک سردرگم شده

Read More »
تمدید بیمه شخص ثالث

تمدید بیمه شخص ثالث

بیمه شخص ثالث بیمه ای است که خرید آن برای تمام صاحبان وسایل نقلیه موتوری اجباری است. این بیمه در جهت جبران خسارت‌های مالی وارد

Read More »

ترس از رانندگی

گواهینامه گرفتی ولی اصلا نمی تونی پشت ماشین بشینی؟ ترس از رانندگی داری و حتی تصور اینکه خودت بتونی یه روز به تنهایی رانندگی کنی

Read More »

تعویض پلاک خودرو

تتجربه شخصی من میگه، بعد از کارشناسی ماشین، غول آخر خرید ماشین دست دوم همین تعویض پلاک خودرو است. هرچند این روزها با الکترونیکی شدن

Read More »
شرایط سنی دریافت گواهینامه

شرایط سنی دریافت گواهینامه

دریافت گواهینامه رانندگی در ایران چه شرایط سنی دارد؟ مراحل و مدارک مورد نیاز برای ثبت نام گواهینامه رانندگی در سال 1402 چیست؟ شرایط سنی

Read More »
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

Leave a comment